• angleški,english

GORENJE KERAMIKA

Kvalitetne, trajnostne, sodobne rešitve.

 

Slovensko podjetje za proizvodnjo keramičnih ploščic s 50-letno tradicijo.

Zgodba Gorenja Keramike se je začela 1974, ko je bila zgrajena tovarna keramičnih ploščic v vasi Gorenje blizu Velenja. V sodelovanju z največjimi italijanskimi strokovnjaki v branži je Gorenje Keramika osvojila tehnologijo bicotture, s katero so bile proizvedene prve ploščice formata 20x20 cm. To je bila tehnologija dvojnega žganja, pri čemer se je prvič žgalo samo telo ploščice, ki se je potem glaziralo in žgalo še enkrat. Vzorci so bili nanešeni na ploščice s tradicionalno tehnologijo sitotoska. To je bil tip notranje ploščice, primeren za polaganje po tleh in po stenah.

Z znanjem pridobljenim od italijanskih sosedov in z lastnimi izkušnjami in inovacijami je Gorenje Keramika že v 80-ih izvedla prvo tehnično in tehnološko posodobitev na sodobnejšo tehnologijo monocotture, pri kateri se ploščice žgejo samo enkrat. Proizvodnjo je razširila z ustanovitvijo oddelka dodatne dekoracije, ki predstavlja posebno butično obliko proizvodnje dekorativnih ploščic s posebnimi efekti in materiali (srebro, zlato, biserni materiali…). Sledila je investicija v novo peč in uvedba ločenega tipa notranjih stenskih ploščic (tehnologija monoporosa), ki zaradi manjše teže manj obremenjujejo stene.

 

 Kvalitetne, trajnostne, sodobne rešitve

Z vstopom v 21. stoletje se je začelo obdobje obsežne energetske optimizacije in ekološke sanacije (prehod na zemeljski plin, investicija v sušilnik,…), ki se je zaključilo 2014 z digitalno revolucijo. Digitalna tehnologija dekoriranja je omogočila najsodobnejši dizajn in reprezentacijo naravnih materialov na keramičnih ploščicah, ki so postali temeljni trend. Stenskim ploščicam je bil dodan nov tip dekorja – 3D ploščica z razgibano strukturirano površino. 2017 je bil uspešno zaključen obsežen projekt uvedbe novega tipa mrazoodpornih ploščic (gres, porcelan), ki so primerne tudi za polaganje zunaj, saj so neobčutljive za temperaturne razlike, vlago in zmrzal. Mrazoodporne ploščice so kmalu dosegle polovico celotne proizvodnje in so tudi nadomestile starejši tip notranje talne ploščice.

Podjetje je tako zaokrožilo svojo ponudbo za celoten dom s proizvodnjo dveh tipov produkta: notranje stenske in mrazoodporne ploščice. Nenehen razvoj novih formatov je od začetnega 20x20 cm danes dosegel že velikost 120x60 cm. Kapaciteta proizvodnje je 2 milijona m2 letno, 65% prodaje predstavlja izvoz. Temeljne vrednote podjetja so kvaliteta, trajnostnost in sodoben dizajn. Podjetje ima vzpostavljeno dolgoletno sodelovanje s priznanimi dobavitelji materialov, ki so sinonim za visoko kvaliteto (Colorobbia, Vetriceramici,…), vsak material pa je testiran še s strani strokovnjakov v internem laboratoriju, ki nenehno razvijajo in izboljšujejo recepte. Vsi materiali morajo izpolnjevati tudi stroge ekološke standarde, tako v surovi obliki kot v končnem izdelku.

Investicije v tehnične posodobitve so ustvarile okolju prijazno proizvodnjo, ki je energetsko optimizirana in ekološko sanirana. Podjetje je usmerjeno v raziskavo trendov in razvoja v svetu arhitekture in notranjega oblikovanja in sodeluje s priznanimi design studii, ki so sinonim za sodoben dizajn. Z digitalnim tiskom na surovo keramiko, vrhunsko grafično opremo in bogatimi izkušnjami žganja keramičnih materialov Gorenje Keramika ustvarja unikatne dekorativne dizajne in realistične reprezentacije drugih naravnih materialov, ki so priljubljeni, a imajo slabše tehnične lastnosti ali pa so ekološko sporni. Proizvodne linije, peč, grafična in druga oprema je proizvedena s strani vrhunskih evropskih podjetij, ki so vodilna tudi v svetovnem merilu (Sacmi, Siti, Technoferrari, X-Rite, Adobe…).