• angleški,english

URBAN INDUSTRIJSKI STIL

Funkcionalno & Duševno

 

 

Urban industrijski stil predstavlja odmik od monotonije sodobnega mestnega življenja in išče navdih v preteklosti, v času vrhunca industrije in uporabe surovih materialov.

 

 

 Gorenje keramika - urban industrijski stil

 

Je izjava proti steklenim nebotičnikom, ponavljanju in čistim sterilnim površinam high-tech minimalističnega dizajna, ki je popolnoma utilitarističen. V prostor vnaša karakter, individualnost in osebno noto s tem, da namerno razkriva gradbene materiale, ki so sicer zakriti. Gre za surov, nedokončan videz in izbor kosov, ki utelešajo tako funkcionalnost kot stil.

 Gorenje keramika - urban industrijski stil

Izvor tega stila zasledimo v 70-ih letih 20. stoletja na območju Manhattna v New Yorku. Mladi ljudje, posebno umetniki, so za majhen denar najemali velike prostore zapuščenih tovarn, skladišč in drugih industrijskih objektov, kjer so lahko stanovali in ustvarjali. Velike prostore, polne svetlobe, industrijskih detajlov in materialov, so prilagodili svojemu stilu, namesto da bi jih spreminjali. Znali so ceniti surovo kreativno lepoto originalnih materialov in pridih preteklosti. Kmalu so se ti prostori začeli pojavljati v revijah za notranje oblikovanje, na televiziji in v filmu, t.i. industrijske mansarde (industrial lofts) pa so postale prvovrstne nepremičnine. Tovrstna newyorška stanovanja so vse do danes bistveni aspekt mesta, ki nikoli ne spi. To so stanovanja v stavbah, ki so bile zgrajene v industrijske namene, kasneje pa so jih predelali v bivalne prostore.

 

Prava industrijska mansarda predstavlja velik, odprt prostor z nekaj ali nič stenami, podobno kot velik studio z visokim stropom in velikimi okni. Razkriti so stebri, tramovi, cevi, opečnate ali betonske stene s svojimi originalnimi teksturami, nepopolnostmi in izrabljenim videzom. Ta ikonična stanovanja so postala široko priljubljena, njihov stil pa se je razvil v unikaten urbani industrijski dizajn, ki je postal eden od glavnih stilov notranjega oblikovanja.

Za oblikovanje prostora v tem stilu se običajno uporablja naravna barvna paleta. Kombinirajo se sivi, hladni nevtralni toni in rustikalne barve, plasti temnejših barv pa dodajo moški pridih. Intenzivne barve se uporabljajo samo na poudarkih, kot npr. umetniški predmeti, preproge ali blazine.

 Gorenje keramika - urban industrijski stil
 Gorenje keramika - urban industrijski stil

 

Ključni element tega stila je poudarek na surovih materialih, kot so beton, surove kovine, opeka in les. Industrijski stil ljubi mešanje materialov, kontrast med lesom in betonom ali kovino je osnovna kombinacija (npr. masivna lesena tla in kovinsko stopnišče). Tudi kombiniranje starega in novega je priljubljeno v tem stilu. Pri opremljanju je pomembno ohraniti minimalistično zasnovo, brez odvečne navlake. Izbira opreme in dekorja mora tako biti premišljena in orientirana na kose, ki so funkcionalni in imajo dušo. Karakteristično za ta stil je pohištvo izdelano iz originalnih predelanih materialov. Kombinacija modernih in starinskih elementov doda vizualni interes. Kovinske luči in svetlobne napeljave so idealne za ta stil, npr. stoječa svetila v dnevni sobi in viseče luči v kuhinji.