• angleški,english

HARMONIJA BARV IN TEKSTUR

Sofisticirano s kančkom drame

 

 

Po letih minimalizma in nevtralnih odtenkov se v domove vračajo barve – vesele a hkrati sproščujoče. Vsakemu prostoru dajejo izviren videz poln značaja.

 

 

 Gorenje keramika - harmonija barve in naravnih tekstur

 

Oblikovanje novega prostora ni enostavno. Na trgu je široka paleta stilov, materialov, efektov in barv, ki jih je treba povezati v smiselno celoto, zaradi česar je lahko izbiranje zahteven in dolgotrajen proces. Za vizualno funkcionalnost posameznih prostorov in enotnost celotnega doma je dobro začeti z definiranjem barvne lestvice, s katero določimo temeljni odtenek, ki bo povezal prostore in bolj ali manj kontrastne barvne kombinacije, ki bodo vnesle razgibanost.

 Gorenje keramika - harmonija barve in naravnih tekstur

Medtem ko sta kuhinja in kopalnica popolna prostora za umestitev bogatih barv, ki spodbujajo energijo, so prostori kot sta spalnica in dnevni prostor bolj primerni za barve in teksture, ki so prijazne očem ter pomagajo pri ustvarjanju intimnega ambienta. Če niste navdušeni nad živahnimi barvami potem priporočamo nevtralno paleto pomirjajočih barv, s katerimi bo vaš prostor ostal svež, čist ter klasičen. Za brezčasen ambient izberite ploščice v imitaciji naravnih vzorcev in tekstur (les, marmor ali kamen, terakota), saj boste s tem omehčali prostor in vnesli vanj naravno sproščujočo atmosfero. Takšen izbor vam bo tudi omogočal naknadno umestitev trendnih dekorativnih elementov v različnih barvah.

 

Če se odločite za intenzivno barvo ploščic, ki že sama po sebi daje ambientu specifičen občutek, potem je bolje, da ostanejo ostali elementi v bolj nevtralnih tonih. Svetle barve bodo majhen prostor naredile bolj odprt in prostoren. Uporaba različnih tonov ene barve lahko ustvari pomirjajoč in šik izgled. Toni zelene in bež vnašajo v prostor naravo, sivi toni pa bodo ustvarili bolj urban in sofisticiran videz. Monokromatski pristop je klasična rešitev, ki bo v kombinaciji z naravnimi teksturami dodala prostoru globino in občutek razkošja.

Prostori s kontrastnimi barvnimi kombinacijami imajo svojevrsten karakter s kančkom drame. Skrbno izbrane barve vnašajte na dele, ki jih želite izpostaviti: barvna stena v dnevnem prostoru, vzorec na kuhinjski steni nad delovno površino, imitacija robustnega kamna za ogledalom v predsobi,… Z dodatki in dekoracijo lahko pustite prosto pot svoji domišljiji in ustvarite svojevrstne barvne kontraste. Stenske keramične ploščice najdemo v čudovitih intenzivnih barvnih odtenkih, za drzne pa so tukaj tudi raznobarvni tradicionalni vzorci, tropski modernizem ali pa barvit marmor z razgibanimi venami ki je poln kontrasta. Te ploščice odlično funkcionirajo v kopalnici na steni za umivalnikom ali v tuš kabini v kombinaciji s ploščicami z bolj naravnimi vzorci na ostalih površinah. Takšna kombinacija vnaša v kopalnico stil in vizualni interes.

 Gorenje keramika - harmonija barve in naravnih tekstur
 Gorenje keramika - harmonija barve in naravnih tekstur

 

Sodobni stili notranjega oblikovanja vas bodo navdihnili s specifičnim občutkom, ki ga interpretirajo. Minimalizem s čistimi linijami in monokromatskimi barvnimi shemami ustvarja odprt in strogo funkcionalen prostor. Moderni stil (mid-century modern) stremi k minimalistični zasnovi in odprtem tlorisu z dodatkom kontrastnih elementov z organskimi ali geometrični vzorci in strukturami. Vintage stil nas preseneča z bogatimi detajli in razgibanostjo obrabljenega videza. Industrijski stil prisega na surov videz betona, ometa, opeke in recikliranega lesa z dodatkom kovinskih detajlov. Mediteranski stil izhaja iz barvne palete morja in tekstur značilnih za primorsko okolje in arhitekturo. Keramične ploščice imitirajo vse te vzorce in teksture ter zagotavljajo vrhunske lastnosti materiala. Kar koli vas privlači, noben drug material vam ne bo zagotovil boljše naložbe v trajnostno vrednost vašega doma, kot jo zagotavlja vgradnja keramičnih ploščic.