• angleški,english

KERAMIKA: STENSKE IN PORCELANSKE PLOŠČICE

Kakšne so razlike med njima?

 

Še pred nekaj desetletji so bile keramične ploščice relativno enoten proizvod, ki je bil namenjen skoraj izključno za oblaganje stenskih in/ali talnih površin v kopalnicah in kuhinjah. S tehnološkim napredkom in razvojem materialov pa imamo

 Gorenje keramika - keramika: stenske in porcelanske ploščice

danes na trgu različne tipe keramičnih ploščic, ki so namenjeni širokemu spektru uporabe tako v notranjih kot zunanjih prostorih.

Dva osnovna tipa sodobnih keramičnih ploščic sta: klasične stenske keramične ploščice in porcelanske ploščice ali gres. Razlikujeta se tako po materialih iz katerih so ploščice narejene, kot po tehnologiji oz. proizvodnem procesu. Keramične ploščice so naraven material narejen iz gline, ki ga človek uporablja in izboljšuje že tisočletja. Ko govorimo o klasičnih keramičnih ploščicah imamo v mislih glazirane keramične ploščice, ki so namenjene za uporabo v notranjih prostorih. Te ploščice imajo porozno keramično telo, zaščitene pa so z glazuro, ki ne prepušča vode. Te ploščice so idealna izbira za oblaganje sten v notranjih prostorih, saj so relativno lahke in izredno enostavne za vzdrževanje in čiščenje. Idealne so za vlažne prostore kot npr. kopalnica ali kuhinja. Sodobna tehnologija združena z napredkom znanosti in dostopnostjo materialov iz vsega sveta omogoča vedno boljše lastnosti keramičnih ploščic, nižjo ceno proizvodnje in neomejene možnosti dekoracije. Čeprav obstajajo stenske in talne keramične ploščice, se v sodobnem času vedno bolj uporabljajo samo stenske, talne keramične ploščice pa nadomeščajo porcelanske ploščice zaradi boljših tehničnih in tudi vizualnih lastnosti.

 

Porcelanske ali mrazoodporne ploščice so posebna vrsta keramičnih ploščic, katerih glavna značilnost je da praktično ne vpijajo vode. Da se ploščica lahko klasificira kot porcelanska oz. mrazoodporna mora imeti vpijanje vode manj kot 0,5%, skladno z nacionalnim in evropskim standardom SIST EN 14411. Za izdelavo porcelanskih ploščic se uporablja posebna vrsta gline, ki vsebuje večji del minerala kaolina in ima drugačno razmerje osnovnih elementov. Žganje poteka pri višjih temperaturah kot pri klasičnih keramičnih ploščicah, kar sproži specifične kemične reakcije. Bistvo porcelana je v tem, da v procesu žganja pride do vitrifikacije oz. delne fuzije gline. To pomeni, da se tvorijo nove kemične vezi v materialu, ki tako postane gostejši, bolj trden in manj porozen. Ker praktično ne vpijajo vode so porcelanske ploščice primerne za zunanje prostore tudi v hladnih podnebjih, saj so odporne na zmrzal. Porcelanske ploščice so močnejše, težje in bolj odporne od klasičnih keramičnih ploščic, zato se uporabljajo kot talna obloga tudi za težje obremenjene talne površine.

Porcelanske ploščice so idealna izbira tudi za balkone, terase, dvorišča, cokel na spodnjem delu fasade ali kot fasadna obloga. Ker je porcelanska ploščica že sama po sebi neporozna ne rabi debelega sloja glazure za zaščito pred vpijanjem vode. Porcelanske ploščice se glazirajo s tanjšim slojem glazure, kar jim daje bolj grob, pristno naraven izgled in teksturo, zaradi česar so idealne za sodobne oblikovalske projekte, ki stremijo k temu, da umetno okolje čim bolj približajo naravnemu, saj je narava temeljni navdih sodobne estetike in elegance. Zaradi vrhunskih lastnosti in neomejenih možnosti dizajna porcelanske ploščice vedno bolj nadomeščajo druge naravne materiale, predvsem les in kamen, ki sta dražja in zahtevnejša za vzdrževanje. Porcelanske ploščice so idealna obloga za talno gretje, saj imajo boljšo toplotno prevodnost od parketa ali laminata in celo akumulirajo toploto, s čimer zmanjšujejo stroške ogrevanja. Porcelanske ploščice predstavljajo večinski del sodobne proizvodnje keramike, uporabljajo pa se tako v zunanjih kot v notranjih prostorih.

V sodobnem domu pokrivajo porcelanske ploščice vse talne površine, za stene v kopalnici in kuhinji pa se uporabljajo porcelanske ali stenske keramične ploščice ali kombinacija obojih. Prednosti stenskih ploščic so manjša teža, enostavnejša vgradnja in čiščenje ter specifični videz klasične keramike. Enostavnost in praktičnost sta temeljni vodili skandinavskega dizajna. Stene so praviloma gole, prostori pa relativno prazni. Nepotrebnim dekorativnim elementom se izogibamo, dodatki naj bodo preprosto, avtentični in vrhunsko izdelani. Originalna umetniška dela ali izdelki iz keramike so odlična izbira. Tudi sobne rastline pogosto srečamo v skandinavskih ambientih, saj dodajo barvni kontrast nevtralnemu ozadju in prinesejo del narave v prostor. Porcelanske ploščice Gorenje Keramika so idealna izbira za ambiente v skandinavskem stilu. Izbirate lahko med različnimi tipi naravnega ali beljenega lesa v originalnem formatu lesenih desk 22,5x90 cm ali 15x60 cm. Tako dobite najboljše iz obeh svetov: unikatni videz naravnega lesa, hkrati pa visoko odpornost, trajnost in enostavno vzdrževanje, ki je značilnost porcelanske keramike.

 

 Gorenje keramika - keramika: stenske in porcelanske ploščice
 Gorenje keramika - keramika: stenske in porcelanske ploščice