• angleški,english

PRIPOROČILA ZA VGRADNJO KERAMIČNIH PLOŠČIC

Nekaj nasvetov za pomoč pri vgradnji keramičnih ploščic

 

Za kopalnico bi danes lahko rekli, da je najpomembnejši prostor v hiši. Tu se namreč prične in konča naš vsakdan. Zato je dobro, da je naša kopalnica lepa, funkcionalna in nezahtevna za vzdrževanje.

 Gorenje keramika - priporočila za vgradnjo keramičnih ploščic

 

Kakšno kopalnico torej želimo, da bomo v njo z veseljem zahajali vsaki dan moramo dobro premisliti na samem začetku, pa naj gre za izdelavo nove kopalnice ali prenovo stare kopalnice.

V prvem delu moramo pomisliti na razporeditev v kopalnici, na izdelavo in razporeditev elektro in strojnih inštalacij, montažo kopalniške opreme in najpomembnejše na keramične ploščice in vgradnjo le teh. Saj za oblaganje sten in tal v kopalnici najpogosteje izberemo keramične ploščice saj so mehansko odporne, odporne proti obrabi, vizualno raznolike in enostavne za vzdrževanje.

Po izboru keramike pa je pred vami še en pomemben korak, in sicer vgradnja keramičnih ploščic. Vgradnja keramičnih ploščic mora biti narejena kakovostno, zato temu posvetite veliko poznost, saj je to projekt za več let in le tako se boste izognili težavam, kot so počenost keramike, krušenje in posedanje keramike, …itd. Te težave se najpogosteje pojavijo zaradi nepravilno pripravljene podlage, prevelikega nanosa lepila ,…Svetujemo vam, da upoštevate naslednja priporočila, ki vam bodo olajšala situacijo. In sicer.

PRED POLAGANJEM PREGLEJTE KERAMIKO – PREVERITE KALIBER, NIANSO IN KAKOVOST KERAMIKE: Predno se lotite vgradnje keramike, je dobro, da upoštevate navodila proizvajalca keramike. Dobro preglejte keramiko v škatlah, preverite kaliber, barvo in kakovost. Na tla si sestavite sliko položene keramike, da boste ocenili končni videz. Če po pregledu keramike ugotovite kakršnokoli neskladje proizvoda, vam priporočamo, da keramiko reklamirate predno pričnete z vgradnjo, kajti reklamacije na vgrajeno keramiko niso priznane, razen v primeru skrite napake na keramičnih ploščicah.

Po temeljitem pregledu pa je naslednja najpomembnejša točka polaganje keramike. Keramika se polaga po ustaljenem postopku ne glede na to ali želimo položiti na tla ali steno. Najprej je potrebno pravilno in kakovostno pripraviti podlago, izbrati ustrezno lepilo, natančno položiti keramiko in zapolniti fuge. Sledi še nanos tesnilne mase in čiščenje keramike.

DOBRO PRIPRAVLJENA PODLAGA: Veliko pozornost moramo nameniti pripravi podlagi. Neprimerno pripravljena podlaga je lahko namreč glavni razlog za pojav težav na položeni keramiki. In sicer nestabilna, neočiščena, neravna in neustrezno obdelana podlaga lahko povzroči počenost keramike zaradi slabega oprijema le te na podlago. Primeri neprimernih podlag so neočiščen star oplesk, neobdelane že položene keramične ploščice, podlaga na osnovi materialov, ki so občutljivi na vodo,…Pripraviti je potrebno kakovostno podlago. Kakovostna podlaga je trdna, enakomerna hrapava in primerno suha, kar pomeni, da ni vidne vode, vlage ali kondenza. Za zagotovitev trdne podlage, je potrebno podlago očisti vseh nečistoč, kot so npr. slabo sprejeti premazi, sprejete plasti ometov,...itd. Nečistoče namreč zmanjšajo trdnost podlage in poslabšajo oprijem lepila na podlago. Na podlago nanesite tudi polimerno disperzijo ali pred premaz, ki se uporablja zato, da se izboljša oprijem lepila na vpojnih ali ne vpojnih podlagah.

Imeti moramo tudi ravno podlago in če podlaga ni ravna jo je potrebno izravnati. Za izravnavo podlage na stenah uporabite izravnalno maso na tlake pa uporabite namenske samorazlivne mase za izravnavanje. Pomembno je, da ima izravnalna masa dober oprijem z osnovno podlago. Debelina nanosa izravnalne mase mora ustrezati proizvajalčevim navodilom. Pri pripravi izravnalne mase prav tako upoštevajte navodila proizvajalca. Z izravnalno maso prav tako lahko popravite manjše nepravilnosti na podlagi s tem preprečite nepopolno oprijemanje lepila s podlago.

V prostorih, ki so vsakodnevno izpostavljeni vodi je dobro, da na podlago nanesemo tudi hidroizolacijo, na spoje pa tesnilne trakove. Z nanosom hidroizolacije si prihranimo morebitne nevšečnosti zaradi zamakanja vode. V kopalnici je dobro, da hidroizolacijo uporabite vsaj na območju tuša in kadi. Na trgu je so na voljo različni tipi hidroizolacije, ne glede na to katero izberemo je pomembno, da upoštevamo proizvajalčeva navodila. Ko smo pripravili podlago in jo tudi primerno zaščitili lahko pričnemo s polaganjem. Za polaganje si pripravimo ustrezno orodje, kot so: rezalka z diamantnim rezilom, zobato lopatico, gumijasto kladivo, klešče za keramične ploščice in lopatico za fugiranje.

POMEMBNA JE PRAVA IZBIRA LEPILA: Posebno pozornost morate nameniti tudi izboru lepila. Posvetujte se z dobavitelji oziroma proizvajalcem lepila, da izberete pravo lepilo glede na tip keramike, ki jo želite položiti. Pri pripravi lepila je potrebno upoštevati tudi navodila za pripravo lepila, kajti na trgu je več vrst lepila, ki se med seboj razlikujejo tudi po kemični naravi in posledično načinu priprave. Na embalaži lepila vedno najdemo tudi oznako lepila in značilnosti lepila. Vsa lepila ki so primerna v gradbeništvu za oblaganje različnih površin pa so navedena v standardu SIST EN 12004. Pri nanosu lepila bodite pozorni, da lepilo enakomerno nanašate v debelini, ki jo predpiše proizvajalec. Lepilo nanašajte z zobato gladilko na zadnjo stran keramične ploščice in utrite po celotni površini. Debelina lepila se lahko spreminja tudi glede na format ploščice, večja kot je ploščica, debelejši je lahko sloj lepila. Zato dobro upoštevajte debelino, ki je predpisana v navodilih proizvajalca lepila, saj prevelik nanos lepila lahko povzroči poškodbe keramike. Pri polaganju keramike izberite ustrezno širino fug, da zagotovite ustrezni videz položene keramike. Priporočamo, da izberete minimalno fugo 1,5 mm in za natančno zagotovitev razmika uporabite križce, saj morajo biti fuge enakomerne, ravne in poravnane. Pri višinski izravnavi, predvsem pri polaganju porcelanastih keramičnih ploščicah priporočamo uporabo izravnalnega sistema, ki omogoča enostavnejšo namestitev in pomaga uravnati neenakost in ukrivljenost kosov znotraj dovoljenega odstopanja po standardu SIST EN 14411.

FUGIRANJE: Da boste zadovoljni s končnih izdelkom izberite tudi primerno polnilo oziroma fugirno maso med keramičnimi ploščicami. Prav tako pri izboru fugirne mase upoštevajte razmere katerim bo izpostavljena keramična obloga. Za kopalnico je dobro, da izberete fugirno maso, ki bo vodoodporna, odporna na čistila in enostavna za čiščenje. Fugiranja se lotite vsaj 24 ur po vgradnji ploščic. Najprej si pripravite fugirno maso. Pred pričetkom nanašanja dobro odstranite ostanke lepila nato fugirno maso nanesite s plastično lopatko za fugiranje. Po fugiranju očistite fugirne linije z vlažno krpo še predno se posuši masa posuši. Na spoje nanesite tudi sanitarni silikon, da preprečite pronicanje vode.

ČIŠČENJE: Čiščenje po polaganju ploščic je bistvenega pomena za vse nadaljnje korake in za pravilno vzdrževanje. Po končanem polaganju je dobro da opravite temeljito prvo čiščenje, da odstranite vse ostanke fugirne mase in lepila. Pri čiščenju keramičnih ploščic ne uporabljate agresivnih čistilih sredstev, če niste prepričani ali je čistilno agresivno, je vedno priporočljivo najprej narediti test na kosu ne položene ploščice. Za dnevno čiščenje priporočamo uporabo nevtralnega detergenta in vodo. Izogibajte se alkalnim izdelkom in izdelkom, ki vsebujejo kisline ali so namenjeni voskanju ter impregniranju.

Če boste torej kakovostno izvedli polaganje keramike in upoštevali vsa navodila boste zadovoljni s končnim izdelkom položene keramike v vaši novi kopalnici, ki vam bo služila več let.

 

 Gorenje keramika - priporočila za vgradnjo keramičnih ploščic
 Gorenje keramika - priporočila za vgradnjo keramičnih ploščic