• angleški,english

AVGUST 2023

JULIJ 2023

JANUAR 2023

09.01.2023

Ali je Gorenje Keramika ekološko osveščeno podjetje?

Zavezanost podjetja varovanju in ohranjanju okolja izhaja iz prepričanja, da je trajnostni razvoj obveznost za vse nas.
Ker smo ekološko osveščeno podjetje, pri svojem delu uporabljamo okolju prijazne čistilne metode, zaprti krog odpadne vode in tehnologije mokrega mletja naravnih materialov. Gospodarjenje z odpadki zajema preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadkov ter njihovih škodljivih vplivov na okolje in ravnanje z odpadki. Odpadki se za namen reciklaže ločeno zbirajo v zato namenjenem prostoru in predajajo ustreznemu pooblaščenemu podjetju za nadaljnjo obdelavo.

DECEMBER 2022

03.12.2022

Ali so vaše ploščice primerne za zunanje površine?

Seveda -  naše glazirane porcelanske ploščice (proizvedene po tehnologiji ''gres porcellanato'') so primerne za oblaganje vseh prostorov - hodnikov, spalnic, kuhinj, dnevih prostorov, kopalnic, idealne pa so za vgradnjo na zunanjih površinah. So naravna in varna odločitev - vzdržljive, varne, ekološke, hipo-alergene ter odporne na ogenj ter zmrzal. Njihovo telo je izdelano iz popolnoma naravnega materiala (pretežno gline ter peski), ki se z žganjem na visoki temperaturi spremeni v izjemno trden in obstojen gradbeni element. Med samo vgradnjo bodite pozorni da med položeno in zafugirano keramiko ter podlago, ne pride do vdora vlage. Čeprav so na trgu mrazoodporna lepila, se lahko pri vdoru vode v mrzlih dneh naredi led, kateri lahko povzroči odstopanje keramike.

02.12.2022

Iz kje izhaja Gorenje Keramika?

Gorenje Keramika ima slovenske korenine. Blagovna znamka je bila ustanovljena leta 1974 in spada v Hisense Europe Group. Z dolgoletnimi izkušnjami je edino podjetje v Sloveniji specializirano za proizvodnjo keramičnih ploščic.
Gorenje Keramika jamči pristnost vsakega izdelka ter zagotavlja zavezanost podjetja k varovanju in ohranjanju okolja kar je razvidno v vsakem izdelku in vseh fazah proizvodnje, vključno z distribucijo in življenjskim ciklom izdelka.

02.12.2022

Kakšna je razlika med keramičnimi ploščicami ter glaziranimi porcelanskimi ploščicami?

Pojem keramične ploščice v širšem smislu obsega vse vrste ploščic, ki so narejene iz gline ali mešanice gline z drugimi naravnimi materiali in nato žgane v peči. Dve temeljni podskupini keramičnih ploščic so porcelanske in ne-porcelanske ploščice, ki se razlikujejo po samem materialu, tehnologiji izdelave, tehničnih lastnostih in namenu uporabe. Ne-porcelanske ploščice se običajno imenujejo kar keramične ploščice v ožjem smislu in se tako ločijo od porcelanskih.

Glavna razlika med keramičnimi in porcelanskimi ploščicami je v vpojnosti vode. Porcelanske ploščice imajo izjemno nizko vpojnost vode (manj kot 0,5%), zaradi česar se klasificirajo kot mrazoodporne in so namenjene tudi za oblaganje zunanjih površin. Keramične ploščice pa imajo večjo vpojnost vode, zato se uporabljajo samo v notranjih prostorih.

Gorenje Keramika proizvaja stenske keramične ploščice, ki so izdelane iz rdeče gline in glazirane z neprepustnim slojem glazure, ki naredi površino ploščice obstojno in izjemno enostavno za čiščenje in vzdrževanje. Te ploščice so izključno namenjene za oblaganje sten v notranjih prostorih. So mehkejše in lažje od porcelanskih ploščic, zaradi česar je vgradnja enostavnejša, stene pa so manj obremenjene.

Porcelanske ploščice so težje, močnejše in bolj vzdržljive od keramičnih, zato so primerne tudi za vgradnjo na najbolj obremenjenih pohodnih površinah. Gorenje Keramika ponuja glazirane porcelanske ploščice, ki vam bodo zagotovile dolgotrajno brezskrbno uporabo.

02.12.2022

Zakaj imajo ploščice različne odtenke ali dimenzije (kaliber)?

Telo ploščic je izdelano iz popolnoma naravnih materialov (gline, peski), ki se z žganjem na visoki temperaturi spremeni v izjemno trden in obstojen gradbeni element. Zaradi narave materiala pride do manjših razlik v dimenziji (kalibrih) in niansi, skladnost katerih se ureja z evropskim standardom EN 14411. Pri nakupu ali dokupu keramičnih ploščic bodite pozorni na ujemanje nians in kalibrov v vseh paketih - lastnosti obeh so navedene na strani paketa. Priporočamo, da pred vgradnjo pomešate keramične ploščice iz različnih paketov ter pregledate ustreznost nians ter kaliborv. Ploščice vgradite, le če celoten izgled ustreza vašim željam.
Po najnovejših trendih v keramiki, ploščice replicirajo vzorce narave, temu primerno ponujamo kolekcije ploščic, ki vsebujejo več raznolikih lic, katera se razlikujejo po barvah, odtenkih, ali vzorcih.  Razgibanost teh definirano z oznakami od V1 (enoten izgled) do V4 (večja razlika v odtenku in vzorcu).

02.12.2022

Ali so keramične ploščice vzdržljive?

Da, vendar je to precej odvisno od načina vgradnje ploščic. Imejte v mislih, da je keramika močna toliko kolikor je dobra podlaga na katero jo boste položili. Nepravilno pripravljena podlaga pomeni večja možnost  poškodbe ter odstopanja ploščic od podlage.
Za optimalno vzdržljivost keramičnih ploščic, priporočamo vgradnjo  s strani strokovnjaka, ki pozna proces s katerim vam bo zagotovil vgradnjo brez nepravilnosti in dolgo življenjsko dobo izdelka.

02.12.2022

Ali so keramične ploščice proti zdrsne?

Za glazirane porcelanske ploščice se preverja odpornost na zdrs s standardom DIN EN 16165 B, ki je predpisan s strani Nemškega Inštituta za Normalizacijo (DIN). Metoda preskusa vključuje osebo, katera ima obuto predpisano obutev za omenjeni standard in hodi po klančini s spremenljivim kotom. Rezultati pridobljeni s to metodo so klasificirani na 5 ocen oz. oznak, od R9 do R13, ki sovpadajo s predpisanimi koti klančine. V kategorijo R9 spadajo glazirane porcelanske ploščice katere imajo nižjo proti zdrsno lastnost (povprečen kot zdrsa med 6-10 °), medtem ko imajo keramične ploščice z oznako R13 višjo proti zdrsno lastnost (povprečen kot zdrsa nad 35 °). Višji kot je razred proti zdrsnosti, boljši oprijem ima pohodna površina.

02.12.2022

Ali lahko ploščice vgradim sam?

Priporočamo, da vgradnjo ploščic prepustite strokovnjakom, ki so specializirani na tem področju. S svojim znanjem in spretnostmi vam bodo zagotovili najboljši končni rezultat. Če boste ploščice vgrajevali sami, se skrbno pozanimajte o vseh podrobnostih, ki jih zahteva vgradnja: mesto vgradnje (notri, zunaj, stena, tla...) izbira ploščic, način polaganja, kako se del lotiti pri adaptaciji in kako pri novogradnjah...
Izvajalec del mora upoštevati navodila proizvajalca Gorenje Keramika d.o.o., kjer navaja, da je potrebno ustreznost nians ter kalibrov preveriti pred polaganjem in morebitna odstopanja prijaviti pred polaganjem. Na že položeno keramiko reklamacije ne priznamo.

02.12.2022

Imate kakšen nasvet kako lahko sam vgradim keramične ploščice?

- Pred vgradnjo keramičnih ploščic preverite kaliber, nianso in kakovost izdelka.
- Priporočljivo je, da se pri vgradnji vedno pomešajo keramične ploščice iz različnih škatel ter pregleda ustreznost nians in kalibrov.
- Da preprečite neustrezen videz vgrajenih keramičnih ploščic, jih predhodno namestite na ravno površino in jih vgradite le, če celoten izgled ustreza vašim željam.
- Preberite opozorila na kartonski embalaži in jih upoštevajte.
- Stenske ploščice pred vgradnjo namočite v vodi.
- Uporabite primerno orodje za vgradnjo keramičnih ploščic (rezalko z diamantnim rezilom, zobato lopatico, belo gumijasto kladivce, klešče za keramične ploščice, gumijasto lopatico za fugiranje). - Poskrbite, da je površina, na katero se bodo vgradile keramične ploščice, ravna, čista in zaščitena pred vlago ter očiščena vseh nečistoč (npr. oplesk,..)
- Pri nanosu lepila dosledno upoštevajte navodila proizvajalcev lepil.
- Da zagotovite pravilno vgradnjo, priporočamo uporabo vodne tehtnice.
- Glazirane porcelanske ploščice vgrajujte z največ 30% zamikom, nikoli s polovičnim oz. 50% zamikom.
- Za zatesnjevanje vseh robnih spojev na zidnih in talnih površinah je potrebno uporabiti sanitarni silikon. Posebej to velja pri polaganju talnih ploščic na spiralo talnega gretja, kjer po vključitvi talnega gretja prihaja do raztezanja materialov.
- Strokovnjak za polaganje keramičnih ploščic mora izbrati ustrezno velikost fug, da se zagotovi ustrezna struktura vzorca znotraj dovoljenih dimenzijskih odstopanj.
- Takoj po vgradnji keramičnih ploščic, preden se fugirna masa in lepilo zasušita, očistite površino keramičnih ploščic z gobico in čisto vodo. Nikoli ne uporabljajte trdih materialov, s katerimi bi lahko poškodovali površino keramičnih ploščic (kovinske lopatice, abrazivna čistilna sredstva,...). Vedno upoštevajte pravila, ki jih priporoča proizvajalec lepila.

02.12.2022

Ali lahko vgradim nove ploščice na že obstoječe ploščice?

Običajno lahko keramiko vgradite na že obstoječo položeno keramiko, vendar bodite prepričani da je bila spodnja podlaga pravilno vgrajena in je brez poškodb ter votlega zvoka (donenja). Pred vgradnjo keramike na keramiko dobro očistite prvotno površino (more biti nemastna ter neprašna). Površino premažite z primernim premazi. Pri polaganju uporabite fleksibilna lepila primerna za polaganje keramike na keramiko. Med samo izvedbo se držite navodil proizvajalcev o pripravah materialov in času sušenja. V primeru, da prvotna podlaga ni bila primerno vgrajena vam lahko v bodoče povzroči večje stroške od predvidenih. Upoštevajte da bodo tla na katere boste položili novo keramiko višja, kar lahko povzroči težavo pri odpiranju in zapiranju vrat.

02.12.2022

Ali lahko vgradim talne ploščice na steno, stenske ploščice pa na tla?

Notranje stenske ploščice so zaradi različnih razlogov primerne samo za vgradnjo na stenske površine. Medtem ko so glazirane porcelanske ploščice primerne za vgradnjo tako na stenskih, kot tudi na talnih površinah.

02.12.2022

Ali lahko vgradim keramične ploščice nad talno gretje?

Porcelanske keramične ploščice so idealne za vgradnjo nad talnim gretjem. Izdelane so iz naravnih materialov, ki zagotavljajo toplotno prevodnost. Kar pomeni da prenašajo, oddajajo ter zadržujejo toploto zelo dobro. Pri vgradnji dosledno upoštevajte pravila za izvedbo postopka. Uporabite lepila, ki so primerna za vgradnjo nad talnim gretjem, keramike na tleh ne polagajte tesno do stene, uporabite fleksibilni kit, kateri omogoča raztezanje in krčenje površine med segrevanjem/ohlajanjem. Za več informacij glede vgradnje ploščic nad talnim gretjem, se posvetujte z vašim izvajalcem storitve.

02.12.2022

Kakšno količino ploščic potrebujem za izvedbo projekta?

Za izračun količine pomnožite stranice površine, ter izračunu dodajte 10-15%. Dodatek je odvisen od površine, načina polaganja ter formata ploščic. Dodatek vam bo služil v primeru rezanja, loma ter v primeru morebitne kasnejše nepredvidene zamenjave keramike na površini vgradnje.

02.12.2022

Ali so fuge potrebne oz. ali jih priporočate?

Strokovnjak za polaganje keramičnih ploščic mora izbrati ustrezno velikost fug, da se zagotovi ustrezna struktura vzorca znotraj dovoljenih dimenzijskih odstopanj.
- Takoj po vgradnji keramičnih ploščic, preden se fugirna masa in lepilo zasušita, očistite površino keramičnih ploščic z gobico in čisto vodo. Nikoli ne uporabljajte trdih materialov, s katerimi bi lahko poškodovali površino keramičnih ploščic (kovinske lopatice, abrazivna čistilna sredstva,...). Vedno upoštevajte pravila, ki jih priporoča proizvajalec lepila.
Glazirane porcelanske vgrajujte z NAJVEČ 30% zamikom, nikoli z polovičnim oz. 50% zamikom.

02.12.2022

Kakšno barvo za fugiranje naj izberem?

Izbira barve fugirne mase je osebna želja posameznika, in je odvisna od želenega končnega izgleda vaših prostorov. Svetujemo da izberete barvo, ki vam bo olajšala vsakodnevno čiščenje. Za več nasvetov se posvetujete s strokovnjakom pri katerem boste fugirno maso kupili.

02.12.2022

Kakšna so navodila za čiščenje in vzdrževanje ploščic?

Med samo vgradnjo ter fugiranjem sproti odstranjujte odvečno lepilo ter maso, saj boste s tem preprečili možnost poškodb površine ali vogalov. Lepilo v fugah lahko povzroči niansiranje fugirne mase. Ploščice vedno čistite z vodo ter primernimi čistili. Nikoli ne uporabljajte čistil, ki so izdelana na osnovi fluorovodikove kisline ali njenih derivatov. Fluorovodikova kislina povzroči na površini ploščic nepopravljivo škodo.
Splošno pravilo je, da višji razred drsnosti keramičnih ploščic pomeni težje čiščenje, na kar bodite pozorni pri izbiri ploščic.

NOVEMBER 2021

09.11.2021

Ponovno odkriti mozaiki

 

 Rimske ploščice
 

Mozaiki rimske vile so ponovno odkriti stoletje po zadnjem izkopu!

Za več informacij kliknite na POVEZAVO.

07.11.2021

Keramika, varna izbira

 

 KERAMIKA, VARNA ODLOČITEV
 

Ali ste vedeli, da je keramika varen in popolnoma recikliran material? Je higienska, hipoalergena, brez vonja ne sprošča škodljivih snovi ter je idealna za vsako uporabo.

Za več informacij kliknite na POVEZAVO.